SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Egyre messzebb az USA - csökken az amerikai cégek száma M - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Egyre messzebb az USA - csökken az amerikai cégek száma Magyarországon
Csupán 2100 amerikai tulajdonossal rendelkező cég van ma Magyarországon, pedig 5 évvel ezelőtt még 3400 felett volt ugyanez az érték. A csökkenés nem csak technikai jellegű, milliárdos érdekeltségektől válnak meg az USA-hoz köthető tulajdonosok. Az Opten elemzése.
Megjelent: 2016. 11. 28. hétfő 12:30

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Hitzinger Annaoptenamerikausacégvállalattulajdonostrumpárbevételérdekeltség

Nem csak a cégek darabszáma, de az érintett érdekeltségek nagyságrendje is komoly tényező. 2010-ben 1200 milliárd forintos árbevételről számoltak be a közvetlenül egyesült államokbeli tulajdonossal rendelkező cégek, amely 2015-re 800 milliárd forintra csökkent. Az sem mellékes tényező, hogy 5 évvel ezelőtt még 149 volt az 1 milliárd forintos árbevételt meghaladó cégek száma, ami mára 114-re csökkent.

 

A csökkenés mögött vélhetően elsősorban a hazai tulajdonú cégek előretörése van, de nem szabad megfeledkezni arról a gyakorlatról sem, hogy a hazai cégek más nyugat-európai hídfőállás leányvállalataiként működnek. „A hazai cégeken keresztül, de közvetett módon amerikai tulajdonossal rendelkező cégek száma most is megközelíti a 3000-et, de a külföldi érdekeltségi láncokat is figyelembe véve további USA érdekeltségek találhatóak” – mondja az Opten szakértője, Hitzinger Anna.

 

Az USA-beli érdekeltségek ugyanakkor nem merülnek ki a cégek tulajdonosi szerkezetében, számos hazai cég exportál az Egyesült Államokba. Az adatok alapján az USA-ba exportáló / importáló cégeknek csupán a 20 százaléka rendelkezik amerikai tulajdonossal, így az amerikai elnökválasztást – és az esetleges új gazdaságpolitikai irányvonalat – közvetlenül is sokan meg fogják érezni.

 

Donald Trump kampány programjának lényeges eleme volt a külföldön lévő amerikai tőke otthoni szolgálatba állítása, és az adók csökkentése. Amennyiben a programjának ezek a részei érdemben megvalósulnak, akkor a magyarországi USA érdekeltségek további csökkenése várható. A megmaradt cégek pedig heves árfolyammozgásokra számíthatnak a devizapiacon. Ezek összességében jelentősen befolyásolhatják majd a cégek eredményességét, és az üzleti tervek készítése sem lesz egyszerű jó ideig.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS