SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Kevesebb őrző-védő cég osztozik a szektor növekvő ár - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Kevesebb őrző-védő cég osztozik a szektor növekvő árbevételén
Csökkenő cégszám, növekvő árbevétel és alkalmazotti létszám – lassan tisztul a személy és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek piaca. Az Opten Kft. statisztikái alapján még inkább fokozódhat ez a trend. A piac szereplői továbbra is létszámhiányról számolnak be.
Megjelent: 2016. 12. 15. csütörtök 12:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Hantos Zoltánoptenvagyonőrbiztonsági őrvagyonvédelembiztonságárbevétemunkaerőhiánycégvilág

Leáldozóban van az alacsony munkabérekkel dolgoztató biztonsági cégek működésének 90-es években kezdődő fénykora, derül ki az OPTEN céginformációs adataiból. A biztonsági cégek száma a 2011-évben 6529 darabról egyenletesen csökkent, míg 2015-ben már csak 5738 darab ilyen profilú vállalkozás működött az országban és bár még az idei évnek nincs vége, az már most megállapítható, hogy 2015-2016 vonatkozásában ez a csökkenés még drasztikusabb lesz, hiszen míg tavaly 5738 darab ilyen működő cég létezett, idén már csak 5070 darab maradt talpon. Ezzel szemben a szektor árbevétele, ha nem is jelentősen, de 2013 óta folyamatosan növekszik, 269 milliárd forintról, a tavalyi évben 294 milliárd forintra emelkedett.

 

A fenti folyamatok legfőbb oka az a 2015. január 1.-től hatályba lépett kormányrendelet, ami1929 forint/óra díjban határozza meg a kifizethető legkisebb összeget minden vagyonvédelmi szolgáltatásért, ami professzionálisabb szolgáltatást és kevesebb feketemunkát eredményezett a szektorban. Ezt támasztja alá a cégek létszámadatainak vizsgálata is. A 2014-ben 31 646 fő bejelentett dolgozói létszám, 2015-re 39 754 főre emelkedett, idén pedig elérte a 44 947 főt. Sok cég ugyanakkor munkaerő kölcsönzőkön keresztül biztosítja feladatai elvégzéséhez a szükséges humánerőforrást, hiszen kb. 100-120 ezer vagyonőr végzettséggel rendelkező ember él ma Magyarországon, ami jóval több, mint a biztonsági cégek bejelentett dolgozói létszáma. Ebbe a számba beletartozik az adminisztratív és egyéb kiegészítő területen dolgozók száma is. Természetesen ez azt is magával hozta, hogy sok olyan cég, amely nem tudott, vagy akart a megváltozott jogi és gazdasági környezethez alkalmazkodni megszűnt, vagy profilt váltott. Mivel a piac szereplői továbbra is létszámhiányról számolnak be, ezért valószínű, hogy az alkalmazotti létszámot a jövőben is növelni szeretnék. A kérdés csak az, hogy képesek lesznek e versenyképesebb bérekkel, kedvezőbb munkaidő beosztás biztosításával magukhoz csábítani a munkaerőt. Mindenestre ez a tendencia a szektor kifehérítésének egyik első eredménye.

 

A személy és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek jövőjét a kifehérítés következtében megemelkedett megbízási díjak piaci elfogadtatásán túl, leginkább a megfelelően képzett és tapasztalt munkaerő megtalálása és megtartása fogja meghatározni. Kérdés még az is, hogy sikerül e tovább fehéríteni az ágazatot, ami nemcsak a fekete foglalkozatás visszaszorítását jelenti, hanem a biztonságos munkavégzés feltételeinek minél teljesebb biztosítását is. Ezen kívül készülőben van az új vagyonvédelmi törvény, ami alaposan átrendezheti a piaci szereplők helyzetét.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS