SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
2013 és 2016 között jelentősen megcsappant az autószerv - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

2013 és 2016 között jelentősen megcsappant az autószervizek száma
Három év alatt az autószerelő cégek száma jelentős csökkenésen ment keresztül, ugyanakkor az árbevételük és az alkalmazotti létszámuk növekedett. Ennek ellenére az érintettek munkaerő hiányról számolnak be a szektorban - mondta el Hantos Zoltán, az Opten Kft. projektmenedzsere.
Megjelent: 2017. 05. 04. csütörtök 15:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Hantos Zoltánoptenautószervízekcégekmegszűnésvállalkozások

2013-ban még 10 000 fölött volt azon vállalkozások száma, melyek fő tevékenységeként gépjármű szervizeléssel foglalkoztak. 2016-ra a számuk 9 434-re apadt, pedig az árbevétel és az alkalmazotti létszám emelkedése azt mutatja, hogy a szektor a válság után ismét emelkedő pályára került. Szintén kedvező tendenciát mutat a felszámolások és a végrehajtások arányának vizsgálata. 2013 és 2016 között a felszámolások aránya 2,04 %-ról 1,35 %-ra mérséklődött, míg a végrehajtás alá került cégek aránya 10,84 %-ról 8,51 %-ra csökkent.

 

Szintén a piac tisztulását és a piaci szereplők megerősödését jelzi a szektor szereplőinek vizsgálata az OPTEN kockázati besorolása alapján. E kockázati besorolás alapján négy különböző kategóriába soroljuk a vállalkozásokat az ”A” legkevésbé kockázatostól, a „D” átlagot meghaladó kockázatig bezárólag. Ennek alapján jól látható, hogy 2013-ban a két első kategóriába a vizsgált cégek 24 %-a, a közepesen kockázatos „C” kategóriába 12,8 %-a, míg a legkockázatosabb „D” kategóriába 47,2 %-a tartozott. 2016-ra ez az arány kedvezően változott: az „A” és a „B” kockázati besorolást a vállalkozások 46,9%-a ért el, ami a 2013-as eredménynek majdnem a duplája. A „C” kockázati besorolású cégek aránya 32,3 %-ra emelkedett, míg a legkockázatosabb „D” besorolásúak aránya 20,7 %-ra mérséklődött, tehát több mint a felére esett vissza.

 

A piac szereplői a szektor további tisztulásában érdekeltek, elsősorban a feketén működő ún. „sufni szervizek” felszámolásában, amelynek megtörténte kedvezően hatna árbevételükre, de ezt szolgálja az a tény is, hogy 2017. január elsejétől az autószervizeket is online pénztárgépek használatára kötelezte a törvény. A kedvező statisztikák ellenére a munkaerőhiány a járműszerelésben is megjelent, melynek kezelése érdekében a piaci szereplők, a képző intézmények és a gazdaságpolitika terveinek összehangolására lesz szükség a jövőben – zárja elemzését Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS