SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Bajban a takarítócégek: mind a munkerő, mind a vállalko - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Bajban a takarítócégek: mind a munkerő, mind a vállalkozások száma csökken
Az elmúlt három évben a takarító cégek száma jelentős mélyrepülésbe kezdett. Ez a trend egyrészt annak köszönhető, hogy a hadba fogható munkaerő jelentős része elszivárgott külföldre dolgozni. A másik fő probléma az óriási árverseny, ami a közbeszerzési piacon alakult ki.
Megjelent: 2017. 06. 28. szerda 09:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Hantos Zoltánoptenvállalatokcégvilágtakarítócégekmunkaerőhiány
2014 óta mélyrepülésbe kezdtek a takarítással foglakozó hazai vállalkozások és egyelőre nincs jele a kilábalásnak – nyilatkozza Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.
 
Amíg 2014-ben 5180 darab cég működött a piacon 42 000 főnél nagyobb alkalmazotti létszámmal, addig 2016-ra a vállalkozások száma 4758 darabra olvadt, a munkaerő száma pedig 40 877 főre apadt. A krónikus munkaerőhiány a tavalyi évtől a vállalatok árbevételére is hatással volt, hiszen az előző évhez képest a szektor 18 milliárd forinttal kevesebb bevételt ért el.
 
A negatív tendenciák legfőbb oka, hogy más szektorokhoz képest alacsonyak a bérek és jelentős a munkaerő külföldre és más iparágakba történő átszivárgása. Különösen problémás a helyzet Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon, ahol már alig lehet képzett takarítót találni, de a képzettség nélküli, betanított takarítók is kezdenek elfogyni. A piac szereplői ugyanakkor, amennyiben engednek a bérnyomásnak, az ebből eredő költségnövekedést nehezen tudják áthárítani a megrendelőkre. A munkaerőhiány és az alacsony profitabilitás miatt a takarító cégek cégfluktuációs indexe – CFI (az adott időszakban alapított és törölt cégek számának összege a rendben működő cégek számához viszonyítva) a 9%-os hazai átlagnál jóval magasabb, 15,8 % volt 2016-ban. A cégek nehéz pénzügyi helyzetét jelzi a végrehajtás alá került vállalkozások 9 % körüli magas aránya is.
 
A helyzet javítására a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke idén januárban szakmai ajánlásában tett javaslatot az idei és a 2018-as nettótakarítási óradíjakra. Ez alapján a kormányzat által bevezetett minimálbér- és garantált bérminimum emelés hatásaira tekintettel 2017-ben a nettó takarítási óradíjra 2012 Ft/óra, 2018-ra 2214 Ft/óra költségre tett ajánlást.
 
A szektor jövőjét az fogja meghatározni, hogy ezt mennyire tudják a piac szereplői érvényesíteni a megrendelői oldallal szemben, illetve véget tudnak-e vetni annak a gyilkos árversenynek, ami az elmúlt években elsősorban a közbeszerzések területén kialakult. Amennyiben ez nem következik be, akkor jövőben újabb takarító vállalkozások fognak megszűnni, illetve kilépni a piacról – összegezte elemzését a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS