Extra funkciókért lépj be!

Az utazás miatt lehet drágább Horvátország a Balatonnál
Az utazás az, ami miatt drágább lehet egy horvát tengerparti nyaralás, mint egy balatoni üdülés. A szállásokat tekintve nagyjából azonosak az árak, az alapvető élelmiszerek drágábbak mint itthon. Lássuk mire készüljünk, megnéztük milyen árakra számíthatunk!
Megjelent: 2015. 07. 03. péntek 14:30

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.

Nagyjából egy utazás árával drágább a horvát tengerpartra menni nyaralni, mintha egy balatoni kikapcsolódást választanánk. Az egyszerű szállásoktól a luxushotelekig a szállástípusok minden fajtája megtalálható itthon is és a horvát tengerparton is. Ha azonban tételenként vizsgáljuk, valamivel magasabbak az üzemanyag árak, illetve ha apartmant szeretnénk bérelni és önellátásra rendezkedünk be, akkor készüljünk arra, hogy az alapvető élelmiszerek valamivel többe kerülnek mint itthon. 5000 és 9000 forint közötti összegre számítsunk, ha autópályán szeretnénk utazni a tengerig és fontos - úgy ahogy itthon is - az autópáylák, üdülőövezetek mellett jóval magasabbak a benzinárak.

Mátraházi Tiborkitekintő.huhorvátországbalatonnyaralásárak
Óriási készletekben áll az olaj, megjelentek az eladók
4 millió hordóval magasabb olajkészletet mértek Amerikában, mint amire az elemzők számítottak! Az olaj piacán a túlkínálat fokozódott, megjelentek az eladók ami a fekete arany árfolyamát az 56,5 dolláros szintek közelébe lökték. Fontos támaszt tört le a WTI árfolyama.
Megjelent: 2015. 07. 03. péntek 13:50

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.

Az elmúlt napokban megjelent amerikai olajkészélet-adatok kiábrándították a befektetőket, 4 millió hordóval magasabb értéket mértek, mit ahogy azt az elemzők várták. Az amúgy is túlkínálatos piac eladói nyomást hozott az olaj árfolyamában, a fúrótornyok száma viszont emelkedik, ami annak az irányába mutat, hogy az elmúlt hónapokban látott beruházás csökkenés megállni látszik.

Fontos támaszt tört le a WTI árfolyama

Baker hughs US crude oil

Nagy Andrásersteolajwtiberuházásokolajkészletekusa
Drasztikusan romlana az életszínvonal, ha visszajönne a görög drachma
Ha csődbe mennek a görögök, a hitelezők nem kapják meg a pénzüket, az életszínvonal drasztikusan visszaesne, ami azt eredményezné, hogy euró helyett visszahoznák a drachmát. A görög deviza hirtelen 30-50 %-kal leértékelődne. Mi vezetett idáig?
Megjelent: 2015. 07. 03. péntek 12:30

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.

A kérdés ez: ki fizesse a révészt, avagy esetünkben, ki fizesse a fenntarthatatlan adósságpálya veszteségeit? A görög adófizetők, további költségvetési kiigazítások révén, vagy a hitelezők? Ez a jelenlegi politikai „chicken game” tétje. Ha pedig nem jön létre a megállapodás, akkor az elszabaduló infláció fogja elosztani ezeket a költségeket. A gazdasági elemzők ezeket a helyzeteket jellemzően a racionális költség-haszon elemzés elvén közelítik meg. A gond az, hogy jelenleg azt se tudni, hogy mik is lennének pontosan a költségek, hiszen az európai integráció eddig egy irányba haladt, nem volt precedens arra, hogy megforduljon a verkli. Kérdés például, hogy ha Görögország csődöt jelent, maradhat-e az eurózónában? Ez elméletileg elképzelhető, gyakorlatban meg attól függ, hogy az EKB hajlandó lesz-e euróval ellátni Görögországot. Szintén kérdéses, hogy ha újra bevezetnék a drachmát mi történne a görög hitelekkel és a (megmaradt) betétekkel, kötvényekkel, stb. Maradnának euróban denominálva, vagy ezek drachmává változnának? A görög tárgyalási pozíciót természetesen erősíti, hogy a görög költségvetésnek elsődleges többlete van, ezért ha csődöt jelentenének az állam elvileg akkor is finanszírozható marad(hat)na, ráadásul az EKB által az elmúlt hetekben biztosított sok milliárd eurós likviditási „segélyt” a görög állampolgárok azon nyomban ki is szedték a bankrendszerből, ezáltal a háztartási megtakarítások egy része már „biztonságos” euróban van. Szintén nem szabad elfelejteni, hogy a görög állampolgároknak elegük van az évek óta tartó recesszióból és költségvetési megszorításból, vagyis a görög lakosság a mérleg egyik serpenyőjét már ismeri, de nem tudja mi van a másikban. A serpenyő másik felében viszont államcsőd, és ezzel nagy valószínűséggel az eurózóna tagság megszűnése áll, ami legalábbis rövid-távon beláthatatlan következményekkel járhat. Közgazdászként megközelítve egy országnak akkor érdemes feladnia a valutáját, ha teljesülnek az úgynevezett „optimális valutaövezet” kritériumai. Ha figyelmen kívül hagyjuk azt az alapvető tényt, hogy az eurózóna úgy általában véve sem tekintető optimális valutaövezetnek (bár sokat közeledett hozzá) a közös fiskális politika, és a kellően liberalizált külföldi munkavállalási lehetőség hiányában, azonban Görögország nagy valószínűséggel az optimális valutaövezet egyéb kritériumainak is kevésbé felel meg. Mivel Görögország szemmel láthatóan nem képes komolyabb strukturális reformok végrehajtására, ezért valószínűleg nekik szükségük lenne saját valutára a versenyképességük biztosításához. Emiatt a kérdés valójában úgy hangzik: meddig lehet szembe menni a közgazdasági racionalitással?

szerző: Eppich Győző, senior elemző

eppich győzőotpgörög gazdaságválságeuimfdrachmaeur

Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS